Friday, May 10, 2013

Cerita aku..

Tahun 2013 which is already in May now..

Banyak sgt benda terjadi kt ak sedar xsedar.. 

Jan 2013
Ak berposting kt Hosp Kepala Batas, Penang utk 3 bulan.. Maksud ny smpai akhir bulan March..
Cm bese, ak sbemarnya tiap kali posting, asal weekend menjelma ak nk balek umah or duk ky Nilai walau xd ape2 pn kt Nilai ni..tp penuh sabar ak tempuh gk bln Januari.. Ak ganti posting utk sehari pd bln ni.. Dan bulan ni gk boyfie ak dtg jenguk ak kt Penang.. Harapan ak ble berposting kt sne, sume akn eppy2 jer lg2 posting ngn housemate sendiri wktu ituu.. Summore, tu lah posting ak yg terakhir spnjng ak blaja.. Ksimpulan nye, bln januari berakhir ngn baik..

Feb 2013
Masih posting kt Penang.
Tp ad Raya Cina.. So ak pulang lah ke kg.. Jumpa family ak.. Di situ ak lihat family ak di tahap paling bahagia.. Abah ak baik sgt2.. Dan ak rse sungguh gembira.. Balik ke tempat posting, mula lah liku2 thun 2013 ni.. Spe sangka ak merosakkn rice cooker mmbe tnpa ak sedar..tu adlah 1st time ak pinjam brg org, dan ia nya rosak stelah ak guna.. Yg lbyh teruk nya, setelah 2,3 minggu kejadian tu..baru lah ak tawu selama ini ak da rosak kn brg org..mnyedihkn lagi, ak org terakhir yg tahu benda itu rosak.. Ak berusaha minta maaf, tp biasalah reaksi org xsama.. Di beri wang, wang dicampak kn kmbali ke muka ku.. Setelah seminggu barulah lega..berdamai kmbali kami.. Tetapi sejak kjadian rice cooker ni, org da xpndng ak sma sperti dulu.. Mujrlah ak duduk bilik sorg2.. Dan bulan ni, ak kenal 2 org sahabat yg sentiasa bersama ngn ak.. Syukur Alhamdulilah.. 

March 2013
Last month for posting at Penang! Yeay!
1March adalah birthday Abah ak.. Ak just wish via phone message.. Tp Abah xreply pn.. Ak teruskan lah posting wlaupn org sekeliling ak yg ak sndri xphm ape yg org xske kt ak.. Keep goin doin my work, keep smiling n still keep talking to them even i noe they dont like me anymore.. Mujur nya ak masih ad 2 org sahabat ni yg sentiasa gembira kan ak.. 3ari seblum abes posting, 27th March 2013..ak dpt cll dr mama..cuma ak xsedar sbb tgh dlm ward..tnye mama via msg, mama xrep.. Siap ak bwt dressing dlm pkul 9:55pg ak tgk ad 2 misscall suda dr mama..terus ak telefon mama..dan jawapan yg ak dpt dr mama adlh, Abah ak sudah meninggal dunia pd pukul9pg ari2..ak terkejut, dan terus menanges smbil berlari ke pantri nk jumpa CI..mau pulang ke kg, tp mama ak xbenarkn..sbb xd spe ambil ak..skalipn ak smpai, jenazah abah ak suda selamat dikebumikan..lgpn 2ari ak nk abes posting..spe lah mau tlg ak..byk bnda ak fikirkn wktu tu.. Kwn2 mngesa ak balik..tetapi mereka bkn nye phm mslah kluarga ak..dan akhir nya jln terbaik, ak tidak balik.. 2shbt ak ni mnemani ak utk baca Yasin utk arwah Abah ak..mereka lah menenangkan ak..dan mngembalikan senyuman ak dlm masa terdekat.. Dalam keadaan yg teruk ari itu, masih lg ad org bg ak rse lbyh sedih, msih lg ad org berupaya mnyakiti aty ak ni.. Ad org ucapkn Takziah setelah mmbuat onar dan smbil tersyum2.. Ad yg ckp "Kteorg igt ko nk kteorg bacakan Yasin utk ayah ko".. Sungguh pn ak keluar malam Abah ak meninggal, xbermakna ak xberilmu dan kejam or suka atas kematian arwah Abah ak.. Tawu kah org ak mnangis, susah senang keluarga ak? Kalau bukan ak sorg yg kuat dlm keluarga ak, spe lg.. Sungguh ak terkilan xdpat tatap wajah arwah Abah ak..tp apa kan daya..ak mampu berserah pada Allah..di akhirat kelak, pasti aku akn bertemu dgn arwah Abah ak.. Akhirnya ak habiskan posting ak dgn jaya nya.. Rase lega sbb bole tutup semua buku pasal org2 yg mnyakitkn aty ak..

April 2013
Cuti 2minggu di kg
Mama dan adk ak masih lg bersedih.. Ak lah yg beri smgt kt deorg..tp apakn daya ak.. Mama tetap sukar nk lupa arwah Abah.. Sedih dn sebak nye ttp ad.. Masak utk ak sume xberasa.. Mujurlah ak cuti 2 minggu.. Terubat juga aty mama ak.. Seminggu sblum ak abes cuti, ak dpt berita bhawa ak kena pindah masuk kolej.. Setelah sekian lama ak duduk luar campus, tiba2 pihak kolej kata owner nk balik rumah yg ak duduk brsma housemate tu.. Da hmpir 3thn kami duduk bru nk.. Ntah la kolej ak ni betul ke x.. Esok nya mama ak amek cuti semata2 nk menguruskn mslh ak.. Dtg lah ak ke Nilai utk urusan Rumah..usai suda, ak pulang ke kg smula..  Ye lah, malang xabes lg rupa nya..slh sorg housmate ak, senyap2 bwt pertukaran pd pg Jumaat..dan kolej contact ak directly.. Allah je la yg tahu betapa marah nye ak masa itu.. At least dy ad peluang bg tawu mlm tu klu dy nk tuka sndri..tp sedikit pn xbgtaw, dan housemate ak yg laen pn xtawu.. Sabar je lah.. Sekembalinya ak ke Nilai, rupanya xabes2 org petik nama ak.. Shbt ak bercerita ngn ak, "Zira, ad org tnya ak, ko sedih x Abah ko mninggal?"... Hmm ape pnye soalan la org tu..bole x ak tnye soalan yg sme kt dy? Sabar je lah...
Class start, towards with LJM program.. Huhu lemas rse! 

May 2013
Bulan ni, bln birthday ak.. Da msuk 22thun da ak rupanya.. 
Malang ak xabes lg rupanya.. Kereta ak plak ngh msuk workshop.. Focus ak ke study sume da lari bwt masa ni.. Ak berharap lps ak coretkn di blog ni..perasaan ak skrg ni hilang...


Bulan May x abes lg.. Jd fullstop smpai cni...
Sungguh ak xsangka Thn Baru Cina 2013 adlh mnggu terakhir ak berjumpa Abah ak..
Ak harap setiap yg berlaku ad penyelesaian dan kebaikan di belakang nya..
Ak sedar Allah xberikan ak begitu byk cabaran jika ak xmampu tempuhi..
InsyaAllah semuanya mudah di kemudian hari..



No comments:

Post a Comment